Spachtelputz glad maken: Hoe doe je dit?

Lees verder

Je muur of plafond met spachtelputz glad maken? Met dit efficiënte stappenplan leer je zelf hoe jij spachtelputz glad moet stucen. Ook vertellen we je graag meer over de voordelen van spachtelputz en de bijbehorende kosten. Liever zekerheid en het door een professional glad laten stucen? Dan staan we graag voor je klaar.

 Wat is spachtelputz?

Laten we eerst eens beginnen met te vertellen wat spachtelputz precies is. Het is een kunsthars gebonden sierpleister voor wanden en plafonds. Deze sierpleister zorgt voor een fraaie korrelstructuur op muren en plafonds. In de spachtelputz zitten namelijk kleine steenkorrels verwerkt. Spachtelputz is veelzijdig en geschikt voor zowel binnen als buiten.

Wat kost spachtelputz?

Word jij enthousiast van Spachtelputz? Dan ben je waarschijnlijk benieuwd naar de kosten.

 • De kosten per m2 voor het aanbrengen van Spachtelputz kunnen variëren van €12,00 tot €18,00 per m2 voor de muren en wanden.
 • Bij het plafond variëren de kosten voor het aanbrengen van Spachtelputz van €15,00 tot €23,00 per m2.

Ben je zelf geïnteresseerd in het aanbrengen van Spachtelputz maar wil je dit glad laten stucen door een vakman? Zoals je ziet is de prijs afhankelijk van de omvang van het oppervlak dat glad moet worden gestuct waardoor de prijzen verschillen. Je kan bij 040Stucadoor een vrijblijvende offerte aanvragen of contact met ons opnemen via info@040stucadoor.nl of bel naar 040-2051882. De vakmensen van 040Stucadoor staan voor jouw klaar!

Wat zijn de voordelen van spachtelputz?

Zoals je leest, is spachtelputz geen dure oplossing voor de afwerking van je muren en plafonds. Buiten de voordelige prijs kleven er meer voordelen aan het gebruik van spachtelputz:

 • Spachtelputz is veelzijdig en in elke kleur aan te brengen;
 • De spachtelputz is zowel voor binnenmuren als buitenmuren geschikt;
 • Deze sierpleister is stootvast en zelfs schrobvast;
 • Zeer makkelijk te onderhouden;
 • Spachtelputz is betaalbaar en heeft een lange levensduur;
 • Heel snel aan te brengen in het gehele huis binnen 2 dagen;
 • Flexibel, waardoor het minder snel scheurt;
 • Kan makkelijk tegen een stootje.

Hoe kun je het beste spachtelputz glad maken?

Veel voordelen dus. Toch zijn sommige mensen op een gegeven moment uitgekeken op spachtelputz. De sierpleister oogt wellicht ietwat ouderwets. Ook kan het zo zijn dat de muren niet waterpas zijn. Dit zie je bijvoorbeeld bij oudere muren. Door het opbrengen van een nieuwe stuclaag wordt de muur egaal gemaakt.

Om een muur of plafond glad te stucen, moet er op een aantal dingen gelet worden. Wij leggen je dit stapsgewijs uit. Let wel op, het stucen van een muur of plafond is een moeilijke klus. Ben je hier nog onervaren mee? Dan is het verstandig om deze klus door een vakman te laten doen.

Spachtelputz muur glad maken

We beginnen met het stappenplan voor het glad maken van een muur:

 1. Maak de ondergrond eerst schoon. Dit houdt in dat vuil en stof zijn verwijderd. Check bij een buitenmuur vooral of er geen vochtplekken zijn. Zie je wel vochtplekken? Laat deze plekken dan eerst repareren.
 2. Laat het nieuwe gips hechten. Is de muur schoon? Breng het voorstrijkmiddel aan. Zo hecht het cement of gips goed.
 3. Maak de muur vervolgens glad met een pleisterspaan of met een spackmes.
 4. De muur egaliseren is gelukt? Mooi, laat dan het stucwerk drogen. Pas wanneer de muur egaal wit is, start je met behangen of verven.

Je weet nu hoe een muur moet worden glad gestuct, maar hoe zit het dan bij een plafond?

Spachtelputz glad stucen op een plafond

Spachtelputz glad stucen op een plafond vergt meer voorbereiding dan de muur. Dit leggen we je graag uit:

 1. Je plakt eerst de vloer zorgvuldig af met stucloper. De loper moet niet verschuiven en daarom plak je de randen af met duct tape.
 2. Nu is het tijd om de stroom uit te schakelen en de lampen te verwijderen. Het kroonsteentje laat je zitten. Voor de zekerheid controleer je met een spanningzoeker of de stroom daadwerkelijk is uitgeschakeld. Vervolgens plak je ook de aangrenzende muren af.
 3. Het plafond maak je nu stofvrij met een zachte borstel. Ontvet het plafond ook met een ontvetter en laat dit drogen.
 4. Vervolgens is het moment aangebroken om de stucmortel aan te maken. Op de verpakking lees je hoeveel water je moet toevoegen. Gooi het water in een schone kuip, strooi het gips erbij en mix dit tot een gladde massa zonder klontjes. Laat het gips voor 5 minuten met rust. Vervolgens mix je de mortel op een lage stand en na verloop van tijd op een hogere stand. Pak de troffel en ga een paar keer over de bodem. Mix nogmaals totdat het een egale dikke pasta wordt. De pasta moet in klodders van de troffel vallen.
 5. Je schept met de troffel de aangemaakte stucmortel op het raapbord.
 6. Met de stucspaan schraap je de stucmortel van je raapbord. Ben je rechtshandig? Dan begin je met links en andersom. Je drukt de spaan met stucmortel licht tegen het plafond. Houd deze iets scheef. Smeer de stucmortel in een vloeiende beweging over het plafond. Houd een laag van ongeveer 6-8 mm dik aan. Herhaal dit totdat het gehele plafond dichtgesmeerd is.
 7. Met een afrijlat maak je nu het plafond vlak. Dit doe je meteen na het aanbrengen van stuc. Maak de afrijlat regelmatig schoon met wat water. Blijf dit doen tot de stuclaag overal even dik is.

Nu worden de plekken waar te weinig stuc zit zichtbaar. Deze plekken vul je op met stucmortel. Daarna ga je nareien. Doe dit aandachtig. Je laat hierna de stuclaag indrogen, totdat je deze niet meer indrukt. Dit doe je na zo’n 20 minuten.

 1. Het messen begint nu. Pak het spackmes, houd het spackmes schuin tegen je plafond en schraap langs de stuc. Op deze manier vul je ook de kleinere gaten. Trek baantjes, want het teveel aan stuc op de ene plek gebruik je om gaten verderop te vullen. Zo maak je het plafond egaler en een stuk mooier.
 2. Wacht een half uurtje en voel of de stuc een beetje plakt. Daarna begin je met de spons. Je maakt de spons nat en schuurt het plafond op met een draaiende beweging. Probeer regelmatig aan het plafond te voelen, want het kan erg hard gaan. Plakt het een beetje, maar is het bijna droog? Dan pak je de plantenspuit en maak je het plafond nat.
 3. Het is tijd om de puntjes op de i te zetten. De gesponste stuclaag moet drogen. Strijk daarna met het spackmes over de stuclaag. Zo wordt de laag nog egaler. Zet het spackmes een stuk schuiner tegen het plafond. Nu ga je afpleisteren. Dit doe je 20 tot 30 minuten na het pleisteren. Het gips maak je nat met de plantenspuit. Op het allerlaatst strijk je opnieuw met het spackmes over het plafond.

De klus is geklaard! Weet wel dat dit een flinke klus is. Alles afdekken en goed ventileren is noodzakelijk. Anders wordt het een grote stofwolk. Bovendien heb je kans dat het stucwerk los raakt, omdat de voorgrond niet goed is voorbereid.

Laat spachtelputz glad maken door een professional!

Zoals je leest, is het stappenplan voor het gladmaken van de muren en plafonds lang. Ook is het een moeilijke klus, die veel concentratie vergt, wanneer je even niet oplet kan het dan ook flink misgaan.

Geen tijd om het zelf te doen of zie je hier tegenop? Geef dit dan uit handen en laat onze professionals zijn werk doen. De stukadoors van 040Stucadoor staan voor u klaar. U kunt contact met ons opnemen via info@040stucadoor.nl of bel naar 040-2051882. Ben je nog verder aan het zoeken naar een nieuwe look voor jouw plafonds en muren? Bekijk dan eens ons sierwerk en pleisterwerk.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Johan Olislagers

Reparatiewerk

Na de aankoop van ons huis wouden we diverse reparaties laten uitvoeren aan ons stucwerk. Volgens 040 stukadoor was dit geen probleem omdat dit pleisterwerk is. We hebben zowel wanden, plafonds en lijsten laten bijwerken en dit is ook allemaal netjes opgeschuurd zodat de schilders van 040schilder dit vervolgens mooi konden texspuiten. Beide klussen naar volledige tevredenheid uitgevoerd. Bedankt.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×