Buitenmuur stucen: de voor- en nadelen

Lees verder

Bij het stucen van muren denk je waarschijnlijk meteen aan binnenmuren. Maar wist je dat steeds meer mensen ook hun gevel of andere buitenmuren laten stucen? Een gestuukte buitenmuur is stijlvol, strak en helemaal van nu. Bovendien is het buitenstucwerk ook nog eens heel functioneel. Het beschermt je gevel namelijk tegen verschillende weersinvloeden. Denk jij erover om je buitenmuur te stucen? Wij geven je de voor- en nadelen.

Buitenmuur stucen: functioneel

De meeste buitenmuren en gevels worden gestuukt na een renovatie. Logisch, want door de buitenmuur te stucen geef je op een vrij eenvoudige manier je woning een moderne, frisse uitstraling en kun je gerepareerde barstjes en scheurtjes bedekken. Een groot voordeel van het stucen van de buitenmuur, is dat je de muur een extra bescherming geeft: doordat cement als basis gebruikt wordt voor het stucmengsel, is je gevel of buitenmuur waterdicht, kan het tegen verschillende weersomstandigheden en geeft het vocht en schimmel minder kans.

Verschillende soorten stucwerk

Zoveel mensen, zoveel wensen. Handig dus, dat er bij het stucen van de buitenmuur of gevel erg veel mogelijkheden zijn voor de afwerking. Kies uit verschillende soorten buitenpleister en creëer een muur die precies bij jou past. De afwerkingslaag moet natuurlijk wel tegen verschillende weersomstandigheden kunnen. De drie opties die het meest geschikt zijn voor het afwerken van een buitenmuur:

  1. Spachtelputz: veruit de meest gekozen optie voor de afwerking van buitenmuren. Spachtelputz is een krasbestendige sierpleister met een korrelige structuur. Het fijne aan Spachtelputz is dat het meteen op kleur gebracht kan worden. Achteraf schilderen is daarom niet nodig.
  1. Pleisterwerk: voor een gladde afwerkingslaag. Deze afwerking wordt vaak gebruikt om de onderste laag gemetselde stenen te verbergen. Een groot voordeel van glad pleisterwerk is dat het gemakkelijk schoon te houden is.
  1. Schuurwerk: zeer geschikt voor het aanbrengen van verschillende structuren aan de buitenmuur. Schuurwerk is een waterafstotende pleisterlaag en kan grof, of juist heel fijn gemaakt worden. Met schuurwerk geef je de muur of gevel dus een unieke uitstraling. 

De nadelen van buitenstucwerk

Of je nu voor een strakke buitenmuur gaat, of juist voor een muur met wat meer structuur, stucen is vaak een goede keuze. Toch heeft het stucen van een buitenmuur, naast de vele voordelen, ook enkele nadelen. Zo moet je wachten met stucen op het ideale weer en heb je in sommige gevallen een vergunning nodig.

Stucen bij droog weer

Een groot nadeel van het stucen buiten is dat je precies de goede weersomstandigheden moet hebben. Voor een goede hechting van de stuclaag, moet de muur droog zijn. Een beetje motregen of te hoge luchtvochtigheid is al funest. Zon en te harde wind zorgen er juist voor dat de stuclaag te snel droogt. Voor een perfect gestuukte muur is een beetje geduld dus wel nodig.

Vergunning voor het stucen van een buitenmuur

In veel gevallen is er voor het opknappen van een buitenmuur geen vergunning nodig. Toch zijn er gemeenten die veel waarde hechten aan continuïteit in hun straten en wijken. Verander je het aanzicht van je voorgevel drastisch door er een andere structuur op aan te brengen? Dan is het slim om bij jouw gemeente te informeren naar wat wel en niet mag.

Schilderen of stucen?

Naast het stucen kan je een buitenmuur natuurlijk ook gewoon schilderen. Met zowel stucen als schilderen geef je de muur een nieuwe, frisse uitstraling. Wanneer je voor de keuze staat, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je bij schilderwerk de structuur van de stenen blijft zien. Bij stucwerk kan je de structuur geheel naar wens aanpassen. Daarnaast is een stuclaag veel dikker dan een verflaag. Hierdoor biedt het een betere bescherming voor je muur.

Wie kan mijn buitenmuur stucen?

Het stucen van een buitenmuur is niet te vergelijken met het stucen van de muren in huis. Je hebt niet alleen te maken met ander materiaal, ook zijn er weersinvloeden waar je rekening mee moet houden. Buiten stucen vereist dus de nodige kennis en ervaring. 040 Stukadoor beschikt hierover. Onze kundige stukadoors kunnen je adviseren over de mogelijkheden voor stucwerk van jouw buitenmuur. Bij ons ben je verzekerd van een perfect gestuukte muur die jarenlang mee gaat. Interesse in het laten stucen van jouw buitenmuur? Neem telefonisch contact op via 040-2051882 of mail naar info@040stucadoor.nl.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Rob Verharen

Keuken totaal verbouwen

Voor het verbouwen van onze complete keuken hebben wij in eerste instantie 040 loodgieter benaderd, gedurende het gesprek bleek dat deze in elke talk van de bouw actief zijn met gespecialiseerde vakmensen. We hebben uiteindelijk besloten om de hele verbouwing te gunnen aan de 040 groep. Dus ook 040 stukadoor werd ingeschakeld. Christiaan en Max hebben echt vakwerk geleverd, zoals ze zelf zegen de firma vlak en strak. Wij zijn over de gehele verbouwing zeer tevreden en kregen ook van het keukenbedrijf complimenten over de voorbereiding van 040 stukadoor. Echt een aanrader voor zorgeloos verbouwen. Jonge aardige vakmensen.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×