Hoe kun je pleisterwerk repareren? Lees het hier

Lees verder

Je staat net klaar om je muur van een nieuw likje verf te voorzien als je ineens een scheurtje opmerkt in je pleisterwerk. Geen paniek: beschadigingen aan een muur of plafond komen in iedere woning voor. En pleisterwerk repareren doe je ook nog eens heel makkelijk zelf!

Scheuren in pleisterwerk repareren doe je aan de hand van een aantal simpele stappen. We vertellen je graag hoe je dit aanpakt.

Wat heb je nodig bij het repareren van pleisterwerk?

Om te beginnen is het handig om de juiste materialen in huis te hebben als je pleisterwerk wilt gaan repareren. Zo heb je niet alleen alles snel bij de hand, maar bespaar je jezelf ook een extra bezoekje aan de bouwmarkt.

Dus wil je een scheur in stucwerk repareren? Zet de volgende materialen op je lijstje:

  • Een plamuurmes
  • Een harde borstel
  • Een verfkrabber
  • Een plantenspuit met water erin
  • Een doekje met ontvetter, zoals St. Marc
  • Schuurpapier
  • Vulmiddel

Vele soorten vulmiddel

Een van de belangrijkste materialen voor het repareren van pleisterwerk is het vulmiddel. Vulmiddel is er in poedervorm en in kant-en-klare vorm. Beide soorten zijn erg makkelijk te gebruiken. Vulmiddel in poedervorm gebruik je bij grotere scheurtjes en gaten en kant-en-klaar vulmiddel gebruik je voor kleinere reparaties. Welke vorm je ook kiest: pleisterwerk repareren kan iedereen!

Het stappenplan: scheur in pleisterwerk repareren

Oud pleisterwerk herstellen is erg makkelijk als je onderstaande stappen volgt:

Stap 1: Het oppervlak reinigen

Het is belangrijk om de plek waar de scheur zit goed schoon te maken voordat je van start gaat. Restjes bladderende verf, loslatende kalk of stof moet je dan ook goed verwijderen met een plamuurmes. Smalle scheuren krab je in een V-vorm uit met een verfkrabber. Zo maak je het oppervlak schoon, waardoor het vulmiddel zich er goed aan kan hechten.

Ten slotte ontvet je het oppervlak rondom de scheur.

Stap 2: Het vulmiddel voorbereiden

Als je vulmiddel in poedervorm gebruikt, meng je dit met water. Lees de gebruiksaanwijzing goed, zodat je een juiste verhouding tussen water en poeder hebt. Roer het mengsel met een plamuurmes totdat het de juiste gladheid en dikte heeft.

Heb je een tube kant-en-klaar vulmiddel? Dan kun je meteen van start!

Stap 3: De scheur natmaken

Gebruik een plantenspuit met water om de scheur nat te maken.

Stap 4: De scheur opvullen

Wanneer je de scheur voldoende nat hebt gemaakt, vul je deze op. Doe dit door het oppervlak voorzichtig met een plamuurmes te bedekken met een laagje vulmiddel. Trek het stevig langs de muur op, zodat de scheur volledig opgevuld is. Let er op dat je overtollig plamuur meteen verwijderd.

Een extra tip: je hoeft de scheur niet in één keer te dichten. Het is zelfs beter om de scheur in delen op te vullen. Hierdoor kun je de scheur tussendoor laten drogen, is de droogtijd minder lang én heb je na afloop veel minder schuurwerk.

Stap 5: De puntjes op de i

Is je plamuur helemaal droog? Dan ga je over tot het laatste schuurwerk. Schuur de reparatie helemaal glad met schuurpapier, zodat er geen overgang meer voelbaar is. Zijn er toch nog oneffenheden zichtbaar? Vul deze nog met een dun laagje vulmiddel.

Hoe moeten kleine scheurtjes in pleisterwerk worden gerepareerd?

Kleine scheurtjes kun je makkelijk repareren met behulp van het stappenplan. Als je de muur of het plafond gerepareerd hebt, kun je de rest van de muur herstellen door deze in de juiste kleur te verven. Je kunt makkelijk over het pleisterwerk heen schilderen als het droog is, zodat de kleur weer aansluit bij de rest van het oppervlak.

Wist je dat je in sommige gevallen zelfs verf kunt gebruiken om kleine scheurtjes onzichtbaar te maken? Als je op de desbetreffende plek wat extra verf aanbrengt en deze met je verfroller stevig in het scheurtje duwt, verdwijnt deze als sneeuw voor de zon. Het proberen waard, toch?

Hoe moeten grotere beschadigingen in je pleisterwerk worden gerepareerd?

Er kunnen natuurlijke ook grotere beschadigingen voorkomen, maar ook dan hoeft je pleisterwerk repareren niet moeilijk te zijn.

Bij een grotere beschadiging kun je opnieuw het stappenplan volgen. Let dan op deze extra aandachtspuntjes:

  • Het is extra belangrijk dat je het oppervlak goed schoonmaakt voordat je begint. Zo is de ondergrond volledig stofvrij.
  • Zorg ervoor dat de plekken die gerepareerd moeten worden goed nat zijn. Op die manier heb je veel minder vulmiddel nodig!
  • Bij een grotere beschadiging kun je het beste van binnen naar buiten werken. Strijk het vulmiddel dus uit vanuit het midden van de beschadiging.
  • Omdat vulmiddel tijdens het drogen krimpt, heb je waarschijnlijk meerdere lagen nodig om de beschadiging volledig te bedekken. Voor een glad oppervlak maak je ten slotte weer gebruik van schuurpapier.

Hoe repareer je beschadigde hoeken?

Is er een hoek van je pleisterwerk beschadigd? Ook hiervoor is een oplossing! Maak gebruik van staalspijkers om een plankje op de muur aan te brengen. Zorg ervoor dat je het plankje met folie bedekt, zodat het vulmiddel er niet aan vast gaat zitten. Als je het plankje bevestigt hebt, breng je vulmiddel aan en laat je het volledig opdrogen. Bevestig vervolgens een plankje op de andere muur en vul de scheur vanaf de andere kant. Ten slotte kun je de spijkergaten dichten.

Hoe repareer je vochtschade?

Vochtschade in je muur of je plafond is natuurlijk erg vervelend en kan vele oorzaken hebben. Wil je het pleisterwerk repareren? Dan is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen en op te lossen! Is het een daklekkage of toch een lekkende leiding?

Heb je de oorzaak gevonden? Probeer hier eerst een oplossing voor te vinden en wacht tot de muur of het plafond volledig is opgedroogd voordat je verder gaat.

Wanneer het oppervlak droog is, kun je alles wat los zit verwijderen. Schrik niet als je vervolgens tegen een gat aankijkt: dit komt vaker voor bij langdurige vochtschade. Je kunt het gat het beste deels opvullen met puin, om vervolgens vulmiddel aan te brengen en de rest van het stappenplan te volgen.

Let wel op: is de schade in je dragende muur te groot? Neem dan altijd contact op met ons zodat wij het vakkundig kunnen herstellen.

Pleisterwerk buitengevel repareren: hoe doe je dat?

Beschadigingen hoeven niet alleen binnenshuis voor te komen, maar kunnen ook op je buitengevel aanwezig zijn. Pleisterwerk repareren wordt in dat geval iets lastiger, want de pleisterlaag moet dan waarschijnlijk worden uitgekapt tot op de ondergrond van metselbakstenen. Als er ook een scheur zichtbaar is in de metselbakstenen ondergrond, moet je eerst deze repareren. Vervolgens kun je het stappenplan herhalen om het pleisterwerk in zijn volle glorie te herstellen. Houd wel in je achterhoofd dat het verstandig is om een expert te raadplegen bij dit soort reparaties.

Ben je benieuwd naar andere opties op het gebied van pleisterwerk? 040 Stucadoor is ook gespecialiseerd in het aanbrengen van prachtige sierpleisters, zoals spachtelputz.

Hulp nodig? Wij staan voor je klaar

Mocht je je nog steeds afvragen hoe scheuren in pleisterwerk herstellen het beste kan, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met een van onze medewerkers.

We helpen je graag!

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Herman Smeets

040 Stukadoor laten komen voor een offerte voor een huis te stuken, prijs was goed, gevoel ook. Werk perfect opgeleverd. Niks als lof. Ik raad deze jongens aan iedereen aan. Gr. Herman

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×