Mooi glad pleisterwerk op de muur of het plafond kan een flinke aanwinst zijn voor je woning. Het geeft de inrichting niet alleen een strakke, frisse uitstraling, ook kunnen scheurtjes en barstjes in een gepleisterde wand eenvoudig gerepareerd worden. Toch zitten er, naast de vele voordelen, ook nadelen aan deze afwerking. Ben je van plan om je wand of plafond af te werken met glad pleisterwerk, dan zijn dit de aandachtspunten.
Wat is glad pleisterwerk?
Glad pleisterwerk is een veel gebruikte afwerkingsmethode voor wanden en plafonds. Met een enkele laag gipsmortel of specie worden de wanden of plafonds spiegelglad afgewerkt. Op deze manier zijn ze klaar om gesaust (getext), behangen of geschilderd te worden. Glad pleisterwerk zie je voornamelijk in nieuwbouwhuizen, omdat daar de muren en plafonds weinig oneffenheden hebben.
Glad pleisterwerk heeft een lange droogtijd
Voordat het gladde pleisterwerk geschilderd, gesaust of behangen mag worden, moet het eerst volledig droog zijn. En daar wringt nou net de schoen. Eén van de nadelen van glad pleisterwerk is dat het tijd nodig heeft om te drogen. Omdat de temperatuur en de luchtvochtigheid in de woning van invloed zijn op het pleisterwerk, is er geen vaste droogtijd en kan het zomaar zijn dat je een paar dagen of zelfs weken moet wachten voordat je een wand of plafond mag schilderen. Wacht in elk geval met schilderen of behangen tot het pleisterwerk een egale kleur heeft. Donkere plekken betekent een te hoog vochtgehalte.
Glad pleisterwerk is gevoelig voor beschadigingen
Het zal geen verrassing zijn dat vegen en oneffenheden beter zichtbaar zijn op glad pleisterwerk dan op een wand met een structuur. Dit is zeker voor mensen met kinderen of huisdieren een nadeel. Daarnaast zijn gladde muren en plafonds gevoelig voor beschadigingen. Dit komt omdat pleisterwerk vaak uit een enkele gipslaag bestaat. Daar staat wel tegenover dat beschadigingen op glad pleisterwerk gemakkelijk en duurzaam te repareren zijn.
Pleisterwerk kan verkleuren
Pleisterwerk is een natuurproduct. Dat heeft een groot nadeel: het kan verkleuren. Al bij het aanbrengen van nieuw pleisterwerk is het zaak hier goed op te letten. Als een wand of plafond door sigarettenrook of andere dampen is vervuild, kan deze vervuiling bij het aanbrengen doorslaan op het nieuwe stucwerk. Het vuil wordt namelijk in het vocht van het nieuwe pleisterwerk opgenomen. Zorg dus voor een schone en droge ondergrond.
Hogere kosten voor glad pleisterwerk
Glad pleisterwerk wordt door stucadoors vaak nog traditioneel met de hand aangebracht. Dit is een arbeidsintensieve klus, waardoor de kosten voor glad pleisterwerk hoger kunnen liggen dan bij ander stucwerk. Hoe hoog deze kosten zijn is afhankelijk van het soort pleisterwerk, de huidige staat van de ondergrond (deze bepaalt of er eerst een voorstrijkmiddel gebruikt moet worden of niet) en natuurlijk de omvang van het project.
Door zelf pleisterwerk aan te brengen kun je besparen in de kosten, maar houd er rekening mee dat voor een spiegelglad resultaat de nodige kennis en ervaring vereist is. Schakel een erkende stucadoor in om verzekerd te zijn van een mooi gepleisterde muur of plafond. Een stucadoor van 040 Stucadoor kan de muur of het plafond bovendien verder afwerken met sierpleister of marmerpleister voor een mooie, luxe uitstraling. Kijk voor de mogelijkheden op onze pleisterwerk pagina.
Heb je alle bovengenoemde nadelen van glad pleisterwerk afgewogen tegen de voordelen? En heb je nog steeds interesse? Informeer naar de mogelijkheden bij 040 Stukadoor. Liever spachtelputz of een andere afwerking? Ook dan staan wij voor je klaar. Neem contact op via 040-2051882 of stuur een mail naar info@040stucadoor.nl.